Pariisi – Usein kysyttyä

Lue tärkeimmät vinkit onnistuneeseen Pariisin matkaan!

Aikaero

Pariisissa eletään tunti Suomen aikaa jäljessä ja vaihdetaan kesä- ja talviaikaan samana päivänä kuin Suomessa.

Ajankohtaista tietoa

40 senttiä maksava Pariscope kertoo kuukauden tapahtumat elokuvista konsertteihin ilmaislehtiä yksityiskohtaisemmin. l’Officiel des Spéctacles maksaa 35 senttiä ja on sekin kattava. Metrosta voi napata A Nous Paris -lehden, joka raportoi viikoittain uudet trendipaikat ja valikoidut kulttuuritapahtumat. Pieni Lylo ilmestyy joka toinen viikko tiistaisin. Siitä löytää tietoa konserteista ja muista kulttuuritapahtumista. Lylon saa lukuisista baareista ja kahviloista. Siitä löytyy myös nettiversio. Kuppiloissa voi selata ilmaiseksi myös Télérama sortir -liitettä, joka ilmestyy keskiviikkoisin Télérama-lehden liitteenä. Tuore, nuorekas Bonbon kertoo vinkkejä kortteleittain ja voi löytyä mistä vaan kivan näköisestä paikasta tai netistä.

Apteekit Pariisissa

Apteekit tunnistaa psykedeelisen vihreästä valorististä jo kaukaa. Niissä saatetaan myydä lääkkeiden lisäksi muun muassa vaihtoehtohoitotuotteita ja kosmetiikkaa. Apteekit ovat tavallisesti auki klo 8–20. Reseptilääkkeitä apteekista saa ainoastaan ranskalaisten lääkäreiden kirjoittamalla reseptillä (ordonnance), joten tarvittavat lääkkeet kannattaa ottaa mukaan matkalle. Päivystävää apteekkia voi tiedustella puhelinnumerosta 15.

Aukioloajat Pariisissa

Tavallisesti kaupat aukeavat klo 9–10 ja sulkeutuvat klo 19–19.30. Jotkin isot ruokakaupat ovat avoinna klo 22:een saakka. Sen jälkeen elintarvikkeita voi osaa ”arabikaupoiksi” ristityistä kulmamyymälöistä, jotka ovat usein auki yli puolenyön. Niiden hinnat ovat hieman muita kauppoja korkeampia. Lounasaikaan (noin klo 12–14.30) erityisesti pienet kaupat ovat kiinni. Ravintolat sulkevat tavallisesti ovensa lounasajan ja päivällisen välillä. Suurin osa kaupoista on sunnuntaisin joko suljettu tai avoinna vain aamupäivällä. Maanantaisin monet pienet liikkeet ovat kiinni. Illallisaika alkaa seitsemän ja kahdeksan välillä. Suurin osa ravintoloiden keittiöistä on kiinni lounaan ja illallisen välillä.

Hinnat Pariisissa

Kalliiden kortteleiden luksusliikkeissä ja hienostokahviloissa hinnat ovat luonnollisesti korkeat. Joissakin kahviloissa espresson hinta saattaa lähennellä kuutta euroa. Pariisissa voi kuitenkin myös elää halvalla. Ruokakaupoissa ruoka on hieman halvempaa kuin Suomessa. Pariisista löytyy runsaasti kohtuuhintaisia erikoiskauppoja lihakaupoista juustopuoteihin. Kahviloissa ja baareissa juomat ovat usein halvempia, jos ne nauttii tiskillä (kahvin hinta saattaa jopa puolittua). Ravintoloissa hyvän aterian voi lounasaikaan saada reilulla kymmenellä eurolla.

Hätänumerot Ranskassa

Eurooppalainen 112 on yleinen hätänumero Ranskassakin. Muita hätänumeroita ovat 18 (palolaitos), 15 (ambulanssi), 17 (poliisi) sekä 01 40 054 848 (myrkytyskeskus).

Hyödyllisiä nettiosoitteita

Joukkoliikenteen aikataulut ja kätevä reittiopas.
Pariisin kaupungin nettisivut. Englanniksi tietoa saa suppeammin.

Pariisin ilmasto

Pariisissa ei yleensä esiinny äärilämpötiloja. Tavallisesti talvi on viileä ja kesä lämmin ja vähäsateinen. Syksyinen ruska saattaa jatkua joulukuun alkuun. Lue lisää: Paras aika mennä Pariisiin.

Ranskan kieli

Ranskassa puhutaan ranskaa, mutta ilmankin selviää. Ranskalaisten englanninkielentaito oli vielä viisitoista vuotta sitten yleinen vitsin aihe. Mutta nykyään metrojen seinät ovat täynnä englannin kielikurssien ilmoituksia, ja varsinkin nuoret pariisilaiset kokeilevat mielellään kielitaitoaan vierailijan kanssa. Turistikortteleissa englannilla pärjää jo hyvin. Paikallisten kantaipaikoissa ruokalistat ovat tavallisesti vain ranskaksi, mutta sitä ei kannata säikähtää. Usein pätee sääntö: mitä paikallisempaa, sitä parempaa. Lue lisää: Pieni ravintolasanasto.

Tippi Pariisissa

Tipin jättäminen ei ole pakollista, mutta klassinen 10 prosenttia tuntuu erityisesti ravintoloissa olevan sääntö. Jos palvelu ei miellytä, juomarahaa ei tarvitse antaa. Tiskiltä tilatessa juomarahan voi jättää halutessaan tiskille, pöydässä istuessa pöydälle.

Kartat

Ilmaisia kaupunkikarttoja sekä metrokarttoja voi kysyä esimerkiksi turistitoimistoista tai metroasemilta, mutta hyvän karttakirjan osto kannattaa. Kätevimmin paikat löytää kaupunginosittain etenevistä kirjasista, joiden alussa olevaan katuhakemistoon on kirjattu pienimmätkin kujat, joita ilmaisissa turistikartoissa ei ole. Pyöräilykarttoja voi kysellä turistitoimistosta ja pyörävuokraamoista.

Kulkupelit Pariisissa

Julkisen liikenteen verkko on tiheä ja suhteellisen toimiva Pariisissa – kunhan ei satu kaupunkiin lakkopäivänä. Metrot, lähijunat, bussit ja ratikat vievät kaupungin joka kolkkaan. Myös kaupunkipyörillä ja vuokrattavilla sähköautoilla voi seikkailla Pariisin sisällä. Ja taksilla pääsee, tietenkin. Lue lisää:
Julkinen liikenne ja taksit
Pariisi pyörällä
Turisteille on tarjolla myös sightseeingbusseja sekä risteilyitä. Lue lisää: Kierrosajelut ja risteilyt.

Pariisin lentokentät

Koneet laskeutuvat Roissy-Charles de Gaullen, Orlyn tai Beauvais’n kentälle.

Varaa lentokenttätaksi etukäteen. Bonuksena kaupunkia esittelevä kuski, joka seuraa lentosi saapumista reaaliaikaisesti kännykkäsovelluksen kautta.

Liput

Konsertti-, museo-, näyttelyliput voit tilata etukäteen täältä.

Posti Pariisissa

Postikonttoreita on joka korttelissa. Postit ovat auki klo 8–19. Jotkut toimistot menevät kiinni jo klo 18. La Poste Centrale du Louvre (osoitteessa 52, rue du Louvre) on avoinna ympäri vuorokauden.
Postiin voi lähettää kansainvälisen maksumääräyksen (mandat postal). Esimerkiksi Western Unionnpystyy siirtämään maksumääräyksen useimpien postitoimistojen kautta.
Tabac-kahviloista saa savukkeiden lisäksi postimerkkejä (timbres, lausutaan täämbrö).

Puhelut ja numerot

Etuliite 01 kertoo, että kyseessä on lankapuhelin. 07- ja 06-alkuiset numerot ovat kännykkänumeroita ja 08-alkuiset numerot puolestaan lisämaksullisia palvelunumeroita. Suomesta tai suomalaisesta kännykästä soitettaessa puhelinnumeron eteen on lisättävä maatunnus +33. Sen jälkeen numerossa olevaa ensimmäistä nollaa ei käytetä.

Ranskan raha

Euromaa Ranskassa käytetään myös yhden ja kahden sentin kolikoita. Pariisissa on tiheä pankkiautomaattiverkosto. Master Card, Visa ja Diners Club käyvät tavallisesti pankkiautomaatteihin.
Luottokorteilla voi maksaa useimmissa hotelleissa, ravintoloissa ja kaupoissa. Usein luottokortin hyväksymiselle on kuitenkin 10–15 euron minimiostoraja. Pankit ovat yleensä auki maanantaista perjantaihin klo 10–17, jotkut myös lauantaiaamupäivisin. Yleisten juhlapäivien aattona pankit suljetaan klo 12. Matkasekit voi vaihtaa käteiseksi ainoastaan pankeissa, joissa lukee change sekä muun muassa rautatieasemilta ja lentokentiltä löytyvissä valuutanvaihtotoimistoissa (bureaux de change).

Tavat Ranskassa

Ranskalaiset ovat omalaatuinen sekoitus huippumodernismia ja mennyttä aikaa, kursailevaa hovietikettiä ja tekstiviestien pikakieltä. Teitittely kuuluu tapoihin iäkkäiden, mutta joskus myös nuorten keskuudessa. Jopa 10-vuotiaita koululaisia saatetaan teititellä ”kunnioituksen osoituksena”. Monsieur-, madame- ja mademoiselle-sanojen viljely viestittää sivistyneisyyttä. On kohteliasta herroitella, rouvitella ja neiditellä, vaikka olisit vain ostamassa patonkia tai tilaamassa tarjoilijalta ruokaa tai juomaa. Lisäksi joka tilanteessa on hyvä muistaa taikasanat merci (kiitos) ja s’il vous plaît (olkaa hyvä). Vaikka vain hipaisisit ohikulkijaa portaissa, on kohteliasta sanoa pardon (anteeksi).
Poskisuudelmia harrastetaan ainoastaan tuttavallisessa kanssakäymisessä, muussa tapauksessa kätellään. Halaukset eivät kuulu tyyliin. Puhekulttuuriin kuuluva huulenheitto ja kanssaihmisten irvailu ovat läsnä kaikkialla, mutta siitä ei pidä pahastua – hovissahan sukkelasanaisuutta arvostettiin yli kaiken. Vallankumouksellisesta menneisyydestään ja individualismistaan huolimatta ranskalaisissa elää syvään juurtunut herran pelko. Työpaikalla valtasuhteet ovat yleensä tiukan hierarkisia ja työntekijän arvo-aseman voit päätellä siitä, kuinka monta suodatinta kohtaat ennen kuin puhelusi välitetään halutulle henkilölle.

Tupakointi Pariisissa

Ravintoloissa tupakointi sallitaan ainoastaan tiiviisti suljetuissa ilmastoiduissa kopeissa — näitä on melko harvassa — tai terasseilla, joista on tullutkin uusia savutupia. Talvella lämmitetyt terassit on eristetty tiiviillä muoviverhoilla, joiden sisällä savu kiertää melkein samaan malliin kuin baaritiskillä ennen vuoden 2008 tiukkaa tupakkalakia.

Savukkeita saa ainoastaan tabac-kyltillä varustetuista toimipisteistä, jotka sijaitsevat usein kahvilan yhteydessä.

Pariisin turvallisuus

Pariisin metrossa kuulutetaan nykyään säännöllisesti varoituksia pitää tavaroista visusti kiinni. Tammikuun traagisten terrori-iskujen jälkeen turvallisuusvalmius eli “plan vigipirate” on nostettu korkeimmalle tasolle, mikä merkitsee sitä, että metrossa ja julkisten rakennusten saattaa törmätä aseistautuneisiin lainvartioihin.

Kannettavan tietokoneen tai vaikkapa iPhonen esillä pitäminen metrossa tai kaduilla ei ole suositeltavaa. Käteisen esittelystä puhumattakaan. Mutta turhat pelot pois: matkustaminen Pariisin metrossa on tilastojen mukaan selvästi monen muun miljoonakaupungin maanalaisia turvallisempaa. Viekkaat taskuvarkaat ovat kuitenkin kehittäneet uusia menetelmiä turistiparkojen pään menoksi. Lue lisää: Taskuvarkaiden perustemput Pariisissa.

Turisti-info

Löytyy Operan läheltä osoitteesta: Office de tourisme et des congrés de Paris, 25 rue des Pyramides – 1. arr. Metro Pyramides +33 1 49 52 42 63

© Anneli Airaksinen ja Anuliina Savolainen

Anuliina Savolainen

Pariisissa yli 9 vuotta asunut toimittaja, valokuvaaja ja suuri ajattelija. www.anuliina.com

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *