Huulipunaa ja huumeorgioita Père Lachaisen hautausmaalla

Kuva: Père Lachaisen hautausmaa. © tripsteri.fi / Anuliina Savolainen

Voi varakreivitär Bertillon parkaa! Hänen 1800-luvun asumuksensa on ränsistynyt ja kasvaa koiranputkea, kun uudet tulokkaat kiiltävissä kivirakennuksissaan saavat vielä kukkiakin lahjaksi. Julkkiksista puhumattakaan, heidän luonaan on jatkuva väenpaljous.

Père Lachaise -hautausmaa Pariisissa on kuin pieni kaupunki. 70 000 hautapaikan asukkaisiin mahtuu rokkitähteä, tutkijaa, porvarisperhettä, spiritismin perustajaa ja kabareetanssijaa.

Pariisin syrjämillä sijainnut hautausmaa otettiin käyttöön vuonna1803. Nykyään se on yhtä kallis kuin haluttu hautapaikka ja eräs Pariisin omalaatuisimmista nähtävyyksistä.
Vieraat eivät aina anna kuuluisuuksien nukkua rauhassa. Hautausmaan hoitajille on aiheuttanut  päänvaivaa etenkin Doors-yhtyeen keulahahmon Jim Morrisonin hauta. Pariisilaishotellin kylpyhuoneeseen kuolleen Morrisonin haudasta tuli okkultismin, huumeorgioiden ja ilkivallan kohde. Teoriat lavastetusta kuolemasta innottivat faneja ja hauta yritettiin useaan otteeseen avata. Fanit saatiin kuriin vasta kun kummulle kannettiin kivi ja aitaukset ja vartijat sen ympärille.

Puuvanhusten varjostamat, kiemuraiset polut vievät unohdettujen tähtien ja sammalen alle hautautuneiden kreivitärten luokse.

Vieraiden tottelemattomuus ärsyttää myös kirjailija Oscar Wilden pojanpoikaa, joka hoitaa tämän hautaa. Elinaikanaan irlantilaissyntyisen Wilden homoseksuaalisuus ja kärkevä kieli herättivät närää, mutta nyt dandyn suuri muistokivi on vaalenpunainen suudelmista. Ja huulipunan rasva ei lähde kivestä sitten millään.

Tragedioita ja mietiskelyä

Mitä traagisempi kohtalo, sitä suositumpi vainaja. Kaikkein kauneimmat kukat löytyvät Chopinin haudalta. Puolasta Ranskaan muuttanut säveltäjänero kuoli vähävaraisena ja vain 39-vuotiaana tuberkuloosiin vuonna 1849. Urbaanilegenda kertoo, että kukkapilven Chopinin haudalle tuo köyhä puolalaismies. Chopinin sydän on kuljetettu hänen toivomuksensa mukaisesti Varsovaan.

“Pariisin varpunen” Edith Piaf löytyy Edith Giovanna Gassion -nimellä. Vaikka kirkko kiersi katoliseen makuun turhan epäsovinnaiselta Piafilta oikeuden hautamessuun, hänen kunniakseen järjestetty hautajaissaattue veti satojatuhansia surijoita kaupungin kaduille vuonna 1963.

Père Lachaiseen on haudattu myös 41-vuotiaana kuollut Marie Trintignan. Suositun näyttelijättären elämä loppui Vilnassa vuonna 2003 pahoinpitelyn seurauksena. Pahoinpitelijä oli hänen poikaystävänsä, kuulun Noir Désir -yhtyeen laulaja Bertand Cantat.

Père Lachaisella voi keskittyä myös kuljeskeluun. Mielikuvitusta kiehtovat hautapatsaat huokuvat tarinoita menneistä ja puuvanhusten varjostamat, kiemuraiset polut vievät unohdettujen tähtien ja sammalen alle hautautuneiden kreivitärten luokse.

Metro: Père Lachaise

Lue lisää:
Pariisin nähtävyydet
Itä-Pariisi

© Anuliina Savolainen

Anuliina Savolainen

Pariisissa yli 9 vuotta asunut toimittaja, valokuvaaja ja suuri ajattelija. www.anuliina.com

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *