Parlamenttitalo (Westminsterin palatsi) ja Big Ben

Uusgoottilainen Parlamenttitalo eli Westminsterin palatsi on Lontoon tunnetuimpia rakennuksia. Kun uutislähetyksissä käsitellään brittiparlamenttia, näkyy taustalla usein Parlamenttitalo Thamesin toisella puolen. Rakennuksen ikonisin osa on sen kellotorni ja huipulla komeileva kello, joita kutsutaan usein – virheellisesti – nimellä Big Ben. Todellisuudessa Big Beniä ei voi nähdä mutta vain kuulla. Se on nimittäin kellotornin sisällä tasatunnein kumiseva valtava kello, jonka ääni kantautuu kirkonkellon tavoin Parlamenttitalon lähialueen kaduille ja Thames-joen vastarannalle.

Parlamenttitalon kellotorni on kuitenkin vaikuttava näky. Vaikka sitä ei alhaalta käsin uskoisi, kellotaulun halkaisija on 7,5 metriä ja yksistään minuuttiviisari on 4,25 metrin pituinen.

Maan parlamentti on kokoontunut Parlamenttitalon paikalla 1200-luvulta lähtien. Edeltäneet rakennukset tuhoutuivat paloissa. Niistä on jäljellä vain Westminster Hall vuodelta 1097, Jewel Tower vuodelta 1365 ja St Mary Undercroftin kappeli vuodelta 1547. Kun suuri osa aikaisemmasta Westminsterin palatsista tuhoutui palossa vuonna 1834, tilalle rakennettiin nykyinen Westminsterin palatsi. Uusgoottilainen rakennus on arkkitehti Sir Charles Barryn käsialaa. Siinä on kahdeksan baarin ja kuuden ravintolan lisäksi yli tuhat huonetta, sata porraskäytävää, yksitoista sisäpihaa ja viisi kilometriä käytäviä.

RUUTISALALIITTO JA MARRASKUUN ILOTULITUSYÖ

Aamulla 5. marraskuuta 1605 Westminsterin palatsin kellariholvista löydettiin Guy Fawkes, joka aikoi räjäyttää 36 tynnyriä ruutia osana katolisten ruutisalaliittoa. Tarkoituksena oli pamauttaa ilmaan parlamentin ylähuone sen seremoniallisissa avajaisissa ja siten tappaa Englannin kuningas Jaakko I. Protestanttisen kuninkaan valtaistuin oli tarkoitus antaa hänen yhdeksänvuotiaalle katolilaiselle tyttärelleen, prinsessa Elisabetille. Ruutisalaliiton taustalla oli uskonpuhdistuksen aikainen vaino katolilaisia kohtaan, joka jatkui yhä kuninkaan toimesta.

Anonyymisti lähetetty kirje kuitenkin paljasti salaliiton. Guy Fawkes ja seitsemän hänen liittolaistaan teloitettiin. Siitä lähtien englantilaiset ovat kerääntyneet aina marraskuun viidentenä (ja sen lähipäivinä riippuen viikonpäivästä) juhlistamaan ruutisalaliiton kukistamista. Taivaalla paukkuvat ilotulitteet ja puistoissa roihuavat kokot, joilla poltetaan variksenpeläteiltä näyttäviä Guy Fawkes -nukkeja. Tapa on levinnyt koko brittiläiseen kansainyhteisöön. Jos satut Lontooseen 5. marraskuuta, kannattaa lähteä ulos pimeän tullen katsomaan ilotulituksia. Ylijäämäraketteja paukutetaan pois vielä muutama päivä Guy Fawkes, Fireworks tai Bonfire Nightiksi kutsutun yön jälkeenkin.

Parlamenttitalossa vierailu

Parlamettitaloon pääsee sisälle, mutta siellä käyminen vaatii pientä ennakkosuunnittelua. Komeaan rakennukseen voi tutustua omatoimisesti audio-opasteiden kanssa kiertäen tai lähtemällä puolentoista tunnin mittaiselle opastetulle kierrokselle, joita järjestetään yleensä lauantaisin ja parlamentin loma-aikoina. Opastettuun kierrokseen voi yhdistää voileipien ja makeiden leipomusten kanssa tarjoiltavan iltapäiväteen House of Commonsin kahvilassa, josta avautuu näkymä Thamesille. Paikat kierroksille ja iltapäiväteelle on varattava etukäteen puhelimitse tai netin kautta (katso yhteystiedot alta). Parlamenttitalon lipputoimistosta voi myös kysellä olisiko päivän kierroksille lippuja vielä jäljellä.

Parlamenttitaloon pääsee myös muina aikoina ihmettelemään parlamentin ala- tai ylähuoneen istuntojen vilkasta keskustelutyyliä yleisön lehteriltä käsin. Se on ilmaista, mutta jonossa voi mennä yhdestä kahteen tuntia. Aikaa kannattaa varata myös turvatarkastukseen.

Osoite: St Margaret Street, Thamesin ranta
Metro: Westminster
Opastetut kierrokset: Aikuiset £26. Lapset (5–15 vuotta) £11. Opiskelijat ja yli 60-vuotiaat £21.
Omatoiminen kierros audio-opasteiden kanssa: Aikuiset £18. Lapset (5–15 vuotta): ensimmäinen lapsi ilmaiseksi, toiset £7,50. Opiskelijat ja yli 60-vuotiaat £16.
Liput: opastetuille kierroksille puhelimitse +44 (0)20 7219 4114 tai Parlamenttitalon nettisivujen kautta. Lipputoimistosta voi kysellä vapaita paikkoja tai jonottaa istuntoihin.
Kotisivut: www.parliament.uk/visiting

 

Lue myös:

 

© Milla Kontkanen

Milla Kontkanen

Lontoossa ja muualla Englannissa yhteensä 14 vuotta asunut toimittaja ja videotuottaja. Suomessa asuessaan Milla työskenteli toimittajana Ylen radio- ja televisio-ohjelmia.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *