Revontulet Islannissa – 7 vinkkiä öiseen retkeen

Revontulet ovat yksi hienoimpia luonnonilmiöitä ja Islannissa niiden näkeminen on melko helppoa. Lue vinkkimme revontulien bongaamiseen.

  1. Islanti on hyvä paikka ihailla revontulia. Suurin osa revontulista näkyy revontulivyöhykkeillä, jotka sijaitsevat molempien magneettisten napojen ympärillä noin 2 500 kilometrin päässä niistä – eli esimerkiksi Pohjoismaissa. Islanti on mainio maa metsästää revontulia, sillä saarivaltio on harvaan asuttu, valosaastetta on verraten vähän, ilma on puhdasta ja ilmansaasteita on vähän.
  2. Aja pois asutuksen keskeltä. Asumuksista, katuvaloista ja liikenteestä peräisin olevat valot aiheuttavat valosaastetta, mikä estää revontulien näkymisen kirkkaana. Reykjavikista ei tarvitse ajaa kauas päästäkseen pakoon katulamppuja ja kaupunginvaloja. Pääkaupunkiseudulla hämärin paikka löytyy esimerkiksi Seltjarnarnesin niemen kärjestä.
  3. Etsi pilvetön, pimeä yötaivas. Revontulet näkyvät parhaiten pilvettömällä säällä pimeällä yötaivaalla. Ilman lämpötilalla ei ole revontulien esiintymisen kannalta väliä. Tutkijat eivät ole aivan varmoja miksi näin on, mutta paras aika nähdä revontulia on juuri kevät- ja syyspäiväntasausten aikaan. Islannissa parhaita kuukausia nähdä revontulia ovat siis maaliskuu ja lokakuu.
  4. Punaisia, vihreitä ja sinisiä revontulia. Revontulien kirkkaus ja näkyvyys riippuvat aurinkotuulien voimakkuudesta eli siitä, millä voimalla elektronit iskeytyvät ilmakehään. Revontulet syntyvät, kun hiukkaset osuvat maan ilmakehään ja törmäävät happiatomeihin ja typpimolekyyleihin. Revontulien väri kertoo niiden ilmestymiskorkeudesta. Yli 200 kilometrin korkeudessa revontuli näkyy punaisena. Noin 100 ja 200 kilometrin korkeudessa oleva revontuli näkyy useimmiten vihreänä. Alle sadan kilometrin korkeudessa sininen tai punainen dominoivat revontulen väriä. Oikein matalalla olevat revontulet saattavat muuttua vaaleanpunaisiksi.
  5. Hyödynnä kuunvalo revontulien valokuvaamisessa. Kuunvalo on kirkas ja heikentää revontulien näkymistä. Kuunvalon voi kuitenkin kääntää hyödyksi valokuvaamisessa. Kun otat revontulesta valokuvaa, ota valokuvaan mukaan myös hieman kuunvalon ympäröivää maisemaa kuten jäätikön lakea tai lumihuippuiset vuoret. Näin kuva näyttää siltä, kuin olisit ollut katsomassa revontulia kirkkaassa päivänvalossa.
  6. Tai unohda kamera kokonaan autoon. Joskus tilanteen ainutkertaisuudesta nauttiminen ilman sen tallentamista kameralle voi olla upea elämys. Kokeile sitäkin!
  7. Revontulien mytologia. Revontulien latinankielinen nimi on Aurora Borealis. Aurora on roomalaisen aamunruskon jumalan nimi, ja Borealis taas tarkoittaa kreikan kielellä tuulta. Pohjolan kulttuurit ajattelivat revontulien olevan taivaalla liikkuva kettu tai lohikäärme, toisten mielestä revontulet olivat ryhmä Valkyrioita, jotka ratsastivat taivaita pitkin kohti viikinkisotureiden viimeistä leposijaa Valhallaa kantaen mukanaan taisteluissa kuolleita viikinkejä. Pohjoismainen mytologia valkyrioineen ja viikinkeineen on peräisin juuri Islannista ja islanniksi kirjoitetuista Edda-käsikirjoituksista.

Islanti ja revontulet – matkavinkit

Islannin ilmatieteenlaitoksen revontuliennuste kertoo, miten todennäköistä revontulien näkeminen on asteikolla 0–9. (Numero 9 tarkoittaa erittäin selkeitä revontulia). Tarkasta ennuste ennen kuin lähdet yöseikkailuun. Liiku pimeässä varovasti – älä esimerkiksi missään nimessä pysäytä autoa keskelle tietä, vaikka taivaalla näkyisi miten hienoja revontulia. Islannissa on viime vuosina sattunut paljon peltikolareita, kun turistit ovat jättäneet autonsa tiensivuun parkkiin ilman huomiovaloja eikä perässä seuraava auto ole ehtinyt jarruttaa ajoissa. Revontuliennuste löytyy täältä.

Islannissa on monia revontulimatkoja järjestäviä matkatoimistoja. Järjestetyillä matkoilla ei tarvitse stressata pimeässä ajamisesta vaan voit keskittyä maisemiin ja korkeuksiin katseluun. Yksi varsin erityinen tapa katsella revontulia on karata merelle, kauas valosaasteesta ja avoimen taivaan alle. Revontuliristeily maksaa noin 80 euroa. Perinteisemmällä revontulibussimatkalla on hintaa noin 50 euroa.

Revontulimuseo Reykjavikissa. Tämä on revontulenvarma paikka kokea nämä hienot, pohjoisen taivaan valoilmiöt. Näyttelytila sijaitsee Reykjavikissa ja on auki joka päivä. Reilun kymmenen euron sisäänpääsymaksu. Varaa liput etukäteen.

© Satu Rämö

Satu Rämö

Islannissa asuva kirjailija ja luovan alan yrittäjä. Intohimona matkailu ja islanninhevosreissut. www.satu.is

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *