Islanti – Leirintäalueet

Telttailu on Islannissa erityisen suositeltavaa etenkin kesäkuusta syyskuun puoliväliin. Hyvä diili telttailuun on postitoimistoissa, telttailualueilla ja huoltoasemilla myytävä Camping-kortti. Noin 150 eurolla pääsee koko perhe (2 aikuista, 2 alle 16-vuotiasta lasta) majoittumaan kymmenille leirintäalueelle ympäri Islantia. www.campingcard.is

Leirintäalueiden taso vaihtelee. Hienoimmilla leirintäalueilla on omat uima-altaat ja hyvät keittiötilat tiskialtaineen. Kalleimmat leirintäalueet maksavat noin 20 euroa per telttailija. Yksinkertaisimmilla leirintäalueilla varustelutasoon kuuluu on ulkovessa ja juokseva kylmä vesi, ja ne ovat usein maksuttomia.

 

Húsafellin leirintäalue

Islannin hienoin leirintäalue Lounais-Islannissa lukeutuu paikallisten suosikkeihin. Monet islantilaiset ajavat kesäisin telttavaununsa Húsafelliin ja iskevät lampaankyljykset paistumaan matkakaasugrilliin. Alueella on eritasoisia vuokramökkejä, uima-allas ja hyvät vaellusmaastot. Väitetään, että Húsafellissä paistaa kesäisin varmimmin aurinko.

Tálknafjördurin leirintäalue

Jylhien Länsivuonojen paras leirintäalue löytyy kolmensadan asukkaan Tálknafjördurin kylästä. Siistit ja tilavat yleiset keittiötilat, lasten leikkipaikka ja hyvät pyykkäysmahdollisuudet. Sijainti kylän uima-altaan vieressä plussaa.

Skaftafellin leirintäalue

Leirintäalue Vatnajökullin kupeessa Etelä-Islannissa. Suuri alue, jossa erinomaiset palvelut keittiöineen ja yhteisine ruokailutiloineen. Skaftafellin leirintäalue on äärimmäisen suosittu matkailijoiden keskuudessa, sillä noin sadan kilometrin säteellä ei juuri ole muita leirintäalueita.

Þórsmörkin leirintäalue (Volcano Huts)

Volcano huts -leirintälue Þórsmörkissä tarjoaa telttailualueen lisäksi myös simppeliä mökkimajoitusta. (Kuva: Volcano Huts)
Volcano huts -leirintälue Þórsmörkissä tarjoaa telttailualueen lisäksi myös simppeliä mökkimajoitusta. (Kuva: Volcano Huts)

Þórsmörkin alue Etelä-Islannissa on huikea paikka vehreine laaksoineen ja jyhline vuorineen. Se on maan suosituimman pitkän vaelluksen, Laugavegurin (noin 50 km) päätöspaikka. Þórsmörkistä lähtee paljon hienoja lyhyempiäkin vaellusreittejä. Luontoihminen ja vaeltaja viihtyy täällä vaikka koko viikon. Alueella on useita leirintäalueita. Volcano Huts on niistä paras: leirintäalueen yhteydessä on nimittäin oma kuumavesikylpylä, jota pääsee käyttämään pientä lisämaksua vastaan. Volcano Huts vuokraa myös huoneita ja mökkejä lakana- ja makuupussimajoituksella.

Hveravellirin leirintäalue

Islannin sisäosissa Kjölurin erämaareitin varrella sijaitseva leirintäalue Hveravellir on kuumien lähteiden alueella. Höyry nousee ja maan alla kumisee. Leirintäalueella voi pulahtaa luonnonvaraiseen lämpimään lähteeseen ennen unille menoa. Hveravellirin leirintäalueelta löytyy myös makuupussimajoitusta dormissa ja omia huoneita.

Lisätiedot Islannin kaikista leirintäalueista löytyvät nettisivulta www.tjalda.is.

Maksuton telttailu Islannissa

Syrjäisillä alueilla teltan voi pystyttää myös leirintäalueen ulkopuolelle, ellei maanomistaja ole telttailua erikseen kieltänyt. Kirkasvetisten jokien vesi on juomakelpoista, älä siis suotta osta ruokakaupsta pullovettä. Jos telttailet “villisti”, jätä paikka sellaiseen kuntoon missä se saapuessasi oli. Kerää siis roskat ja pidä paikka muutenkin siistinä. Telttaile paikassa, jossa pääset käyttämään julkista vessaa. (Tai mene leirintäalueelle.) Matkailuautoilla ei saa parkkeerata minkä tahansa mutkan varteen.

Lue Islannin majoitussivuilta muista majoitusvaihtoehdoista Islannin maaseudulla.

Satu Rämö

Islannissa asuva kirjailija ja luovan alan yrittäjä. Intohimona matkailu ja islanninhevosreissut. www.satu.is

Kommentit (6):

Heini 19.05.2019 21:43

Hei Satu !

Suunnittelemme lomareissua syyskuun toiselle viikolle ja aloimme miettiä Islantia joka on meille hyvin vieras. Tässä kun luen maasta niin huomaan, että korkeasta hintatasosta mainitaan useassa kohtaa. Siis hintataso on Suomea korkeampi onko näin. ? Toisaalta yllätyin iloisesti kun huomasin, että telttailu on niin suosittua. Juuri ostimme uuden teltan jota voisi oikeasti harkita ottaa mukaan. Onko niin, että vielä syyskuussa siellä telttaillaan? Jonkun pienen auton vuokraus + telttailu taitaa olla selkeästi halvempaa kuin " sisämajoitus":) Millainen sää yleensä syyskuussa on katsoin, että sadepäiviä aika paljon. Onko tyypillistä, että vettä voi tulla koko päivän? Kiitos jos ehdit vastailemaan.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 20.05.2019 01:10

Moikka! Jep, Islanti on tällä hetkellä Suomea reilusti kalliimpi. Telttailu on suosittua kesäisin ja syyskuussakin on usein vielä varsin kesäinen sää. Toki täällä säätilat vaihtelevat hyvinkin paljon, mutta usein syyskuun pari ekaa viikkoa on aika samanlaista kuin keskikesälläkin, vain pimeä tulee aikaisemmin. Islannissa on tyypillinen saaristosää: sää vaihtelee nopeasti ja saman päivän aikana voi tulla sadetta, aurinkoa, paistetta ja tuulta. Tai sitten voi sataa koko päivän tai olla koko päivän aurinoista. On kamalan vaikea sanoa mitään varmaa, kelit ovat niin vaihtelevat. Mutta oikeanlaisilla kamppeilla pärjää kyllä.

Kannattaa tosin varata mukaan talvimakuupussit ja muutenkin talvitelttailukamppeet (lämmintä vaatetta jne), sillä öisin lämpötila voi tipahtaa lähelle nollaa.

Pienen auton vuokraus ja telttailu tulee halvemmaksi kuin vuokra-auto & majatalo/hostelli. Toisaalta jos tulee oikein huono ilma matkan aikana, sitä voi vaihtaa telttailun vaikka yhdeksi yöksi johonkin edulliseen hostelliin ja yöpyä teltassa niina päivinä kun ilmat ovat kohdallaan.

Toivottavasti näistä ajatuksista oli apua,
Hyvin terkuin
Satu

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Laura 27.06.2018 22:15

Moikka,
Mikä on ehdottomasti sellainen leirintäalue jossa kannattaa viikon reissulla vierailla?
Onko viime hetken hyviä vinkkejä telttailuun mitä pitäisi huomioida?
Otetaan kaikki tarvittavat tavarat Suomesta matkaan mukaan. :) Kiitos jo etukäteen vastauksista!

-Laura

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 29.06.2018 13:25

Moi Laura!
Vaikea kysymys :) Jos ei sada, niin kaikki leirintäalueet ovat minusta kivoja :D Oon itse viettänyt hauskimmat leiriytymismuistot Húsafellissä (hyvät fasiliteetit ja palvelut) ja toisaala Arnarstapissa Snaefellsnesissä (huonot fasiliteetit, mutta upea merimaisema) ja Länsivuonoilla joka kylässä on ollut kivaa telttailla, koska on niin rauhallista ja nättiä.

Talvimakuupussi on hyvä ottaa mukaan myös kesällä, kaasupöniköitä saa ostettua huoltoasemilta.
Älkää ostako pullovettä, hanavesi on todella hyvää juomavetta ja luonnossa vilkkaasti virtaavista kirkkaista joista saa myös oikein hyvää juomavettä.

Kivaa matkaa!
t.Satu

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Heli 15.11.2017 22:14

Hei,
Olen tulossa kesäkuun alussa Islantiin ratsastusmatkallesi. Nyt suunnittelen tulevani sinne vähän aiemmin (mikäli vain onnistuu järjestää) ja tarkoitus olisi nautiskellen retkeillä jokunen päivä Etelä-Islannissa. Poden korkeanpaikankammoa, joten valitsen helppoja päiväreittejä ja etenen maisemista rauhassa nauttien, en ole kovakuntoinen. Nyt sitten arvon kohdetta. Montakohan päivää saisin kulutettua porsmörkissä ja Hveragerdissä? Jos sinulla olisi käytössä 2 + 3 päivää, niin kummassa sinä viettäisit useamman päivän? Myös Westmanin saaret kiinnostavat, mutta sinne meneminen on vielä auki. Monet kehuvat sitä paikkaa lomakohteena. Kiitos etukäteen vastauksestasi!

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 16.11.2017 00:21

Moikka! Kivaa!
Olisin 2 päivää Hvergerdissä (siellä on yksi kiva päivävaellus, ylämäkivoittoinen mutta ei mitään hirveän jyrkkää, reipasta ulkoilukuntoa vaatii kuitenkin koska menomatka on ylämäkeen kävelyä - mutta ihan tavallisilla lenkkareilla pärjää kyllä). Siellä voi kylpeä kuumassa joessa puolivälipaikalla. Thorsmörkissä riittää tekemistä kolmeksikin päiväksi, siellä on paljon erimittaisia kävelyreittejä ja kaunis, iso alue. Vestmannasaaret ovat todella hienoa seutua myös, mutta jos on tiukka aikataulu, se voi tuottaa hankaluuksia. Viime vuosina heillä on ollut ongelmia pääsaarelta lähtevän laivaliikenteen kanssa: huonolla ilmalla lauttavuorot on peruttu ja siksi on ollut hankalaa suunitella meno- ja tulopäiviä kamalan tarkkaan. Vestmannasaarille voi tosin myös lentää Reykjavikista, se on aikataulujen kannalta varmempi vaihtoehto kuin lautta. Vestamannasaarilla riittäisi tekemistä ainakin kolmeksi päiväksi, ja ihan hyvin pidemmäksikin, jos tykkää käyskennellä luonnossa, katsella paikkoja, käydä museoissa jne.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Heli 16.11.2017 14:49

Hei, ja kiitos näistä vinkeistä!

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Tarja 26.07.2017 17:57

Hei!
Matkustan parikymppisen poikani kanssa Islantiin elokuussa. Olemme yötä teltassa ja aikaa meillä on vain kolme yötä ja neljä melkein kokonaista päivää. Poikani jatkaa seikkailujaan Alaskassa ja minä palaan kotiin.
Nähtävää tuntuu olevan paljon. Ajattelimme käydä heti alkuun Blue Lagoonissa. Reykjavikista voisimme mennä jonnekin leirintäalueelle josta tekisimme parina päivänä päivävaelluksia. Voitko suositella jotain leirintäaluetta vai olisiko hyvä olla parilla eri leirintäalueella? Tavoitteena olisi nähdä monipuolisesti lyhyessä ajassa pääasiassa patikoiden Islantia.Hyvä bussiyhteys leirintäalueelle olisi kiva. Myös auton vuokraaminen on harkinnassa. Olisiko bussimatkat edullisempia kahdelle?Uida voisimme joka päivä? Kiitos jo etukäteen!!

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 27.07.2017 01:11

Moi Tarja! Hyvä idea käydä Blue Lagoonissa heti reissun alussa (tai reissun lopussa), kylpylä kun sijaitsee tosi lähellä lentokenttää. Kolmen täyden päivän aikana ehtii kyllä paljon, etenkin jos matkustaa vain yhdelle alueelle ja tutustuu siihen paremmin. Suosittelen tämän mittaiselle ajalle vuokra-autoa, sillä busseja kulkee kyllä, mutta jos on niiden aikatauluista riippuvainen, ei pääse hyödyntämään olemassa olevaa aikaa ihan parhaalla mahdollisella tavalla. Eli ottakaa vuokra-auto ja suunnatkaa leirintäalueelle joko Husafelliin (siellä on paljon patikkareittejä, uimala ja jäätikkö lähellä, jonne järjestetään jäätikköretkiä joko kävellen tai moottorikelkoilla; alueella on myös mahdollisuus tehdä retkiä laavaluoliin). Husafelliin ajaa Reykjavikista vajaa 2 tuntia. Matkan varrella myös hienoja vesiputouksia.

Toinen hyvä vaihtoehto olisi Hveragerdin kylä noin 30 min ajomatkan päässä Reykjavikista. Siellä on upeat päivävaellusmaastot mm. kuumalle joelle (hieno luonnon uimapaikka!), paljon kuumia lähteitä ja pari hevostallia lähistöllä jotka järjestävät eri tasoisia vaelluksia. Jäätikköretki onnistuu myös täältä suunnalta, tosin kannattaa mennä Solheimajökullin jäätikölle, jonne on Hveragerdistä noin 2 h ajomatka. Siellä on organisoituja jäätikkövaelluksia päivittäin. Hveragerdissä on myös pari uimalaa, jonne voi mennä rentoutumaan kuumiin kylpyihin tai pulikoimaan isompaan altaaseen.

Toivottavasti näistä oli apua teille! :)

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Tiina 18.06.2017 12:02

Hei! Kierrämme Islantia viikon ajan heinäkuussa ja tarkoituksenamme on yöpyä teltassa leirintäalueilla. Kohteissamme ei aina ole (hyvää) camping cardin leirintäaluetta, mutta muita leirintäalueita näyttäisi olevan. Tarvitseeko korttia hankkia, vai voiko vain pysähtyä sille leirintäalueelle, mikä sattuu reitin varrella sopivasti olemaan? Toki netistä etukäteen katson meille hyviä vaihtoehtoja. Tuleeko leiriytyminen näin paljon kalliimmaksi kuin camping cardilla? Entä mikä on käytäntö varausten suhteen? Onko leirintäalueilla yleensä aina tilaa, vai voiko käydä niin, ettemme saa telttapaikkaa? On vaikea arvioida tarkasti minä päivänä olemme missäkin menossa, joten siksi en haluaisi varailla. Meitä on kaksi aikuista ja yksi lapsi.

Kiitos Satulle ihanasta Islanti-kirjasta ja muistakin Islanti-vinkeistä! :)

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 20.06.2017 22:14

Moikka Tiina! Korttia ei tarvitse ostaa, se kannattaa hankkia vain silloin jos yöpyy korttiin sisältyvillä leirintäalueilla tarpeeksi usein. Sen hinta on noin 20.000 ISK, ja kertamaksu leirintäalueilla on vähän alueesta rippuen 1000-1500 ISK / hlö. Lapsilta, alle 6-vuotiailta, on yleensä reilusti halvempi tai jopa ilmainen.

Leirintäalueilla on aina tilaa teltoille, eli ei tarvitse varata mitään etukäteen. Muu majoitus kannattaa varata etukäteen, mutta campereilla, teltoilla ja asuntoautoilla mahtuu aina.

Toivottavasti tästä oli apua teille. Ihanaa matkaa!

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Paula 14.05.2017 14:05

Miten lokakuussa voi yöpyä Camper-auton kanssa matkaillen, kun suuri osa leirintäalueista on suljettuja? Eikä pelkässä autossa saanut muualla yöpyä? Vai onko tuohon aikaan siis järkevämpää vuokrata pienempi ja halvempi auto ja yöpyä jossain hotelleissa/hostelleissa?

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 15.05.2017 02:30

Moikka! Hiton hyvä kysymys :) Ja tästä pitäisi tehdä ihan oma postaus. Mutta lyhyesti tämänhetkiset säännöt:

Teltan (max 3 telttaa eli ei isompaa leiriytymisporukkaa) saa yhdeksi yöksi Islannissa pystyttää minne tahansa paitsi ei kenenkään pihaan, viljellylle pellolle tms alueelle, jos lähistöllä ei ole telttailualuetta. Mutta mitään muuta "yöpymispaikkaa" eli esim. asuntoautoja, telttavaunuja jne. ei saa parkkeerata telttailualueiden ulkopuolelle ilman maanomistajan erillistä lupaa.

Eli lokakuun on vähän kinkkinen campervanin kanssa, koska leirintäalueista suurin osa ei ole enää auki. Yksi vaihtoehto on tehdä diilejä paikallisten hotellien ja guesthousejen kanssa ja tiedustella, mitä maksaa suihkujen ja yhteisten tilojen käyttö jos teillä on auto parkissa siinä pihalla ja nukutte siellä. Osa saattaa hyvinkin suostua tähän, mutta asiaa kannattaa tiedustella etukäteen ennen reissua, niin näkee kannattaako se vai ei.

Lokakuussa majoitus on jo selvästi halvempaa kuin kesällä, eli makuupussipaikka hostelleista saattaa irrota maaseudulla jopa noin 3500-6000 kr per henkilö ja pieni auto vie vähemmän bensaa kuin iso. Veikkaukseni on että vuokra-auto+makuupussimajoitus tulee vähän kalliimmaksi kuin edulllinen asuntoauto + "parkkimaksut". Mutta jälkimmäinen vaihtoehto vaatii vähän selvittelyä ja vie aikaa ennen matkaa.

Toivottavasti tästä oli apua :)
t.Satu

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *