Pitkään yhtenä Berliinin harvoista ”aidoista” japanilaisista ravintoloista pidetty Cocolo tarjoaa japanilaista ramen-keittoa – kaupungin parasta. Liemi keitetään lihasta ja luista. Keiton päälle tulee täytteeksi valinnan mukaan esimerkiksi lihaa, kasviksia ja kananmunaa. Varaudu jonottamiseen! Suosionsa ansiosta ravintola on avannut myös suuremman ravintolan Kreuzbergissä (Paul-Lincke-Ufer 39). Kreuzbergin ravintola tarjoaa myös lounasta. Keitot 7,50-9,50 euroa. Missä: Gipsstr. 3, Mitte. U8: Rosenthaler Platz. Nettisivu
Värikkään ravintolan teema on vietnamilainen katuruoka. Paras syy tulla on District Motin ”De la Sauce” -hampurilainen, joka on voittanut Berliinin parhaan hampurilaisen tittelin. Riisijauhoista tehty pullamainen bánh bao -leipä on täytetty naudanlihapihvillä tai paistetulla tofulla. Mango ja maapähkinäkastike tekevät mausta erityisen. Friteeratut bataattiviipaleet pienehkön hampurilaisen kanssa täydentävät aterian. Ruokalistalla on myös perinteisempiä vietnamilaisia ruokia sekä pöydässä itse grillattavia annoksia. Pienet, jaettavat lautaset antavat mahdollisuuden maistella vähän kaikkea kuten grillattuja kananjalkoja, naudanlihaa viinilehtikääreessä ja friteerattuja silkkimatoja voin kanssa. Ravintola on suosittu, joten tule aikaisin tai varaudu odottamaan pöytää. Pääruoat 7,80-19 euroa. Missä: Rosenthalerstr. 62, Mitte. U8: Rosenthaler Platz. Nettisivu
Californialaisittain käsin syötävät burritot ovat edullisia, täyttäviä ja erittäin, erittäin maukkaita. Pikaruokahenkisessä ravintolassa tilataan tiskiltä burrito, tacoja, quesadilla tai salaatti (listan kombot ovat suositeltavia aloittelijalle). Omaan luomukseen saa valita salsan, riisin, pavut, juuston tai kermaviilin sekä lihan tai soija-lihan. Jos listalla jotain kuvaillaan tuliseksi, se todella on sitä. Myös kasvis- ja vegaanivaihtoehdot ovat selkeästi merkitty. Mahtavat tortilla-sipsit ovat itse tehtyjä ja guacamole on aina tuoretta ja herkullista. Dolores on suosittu, joten lounas- ja illallisaikaan pitää varautua jonottamaan. Doloresilla on myös isompi, läntinen sisarravintola (Bayreuther Str. 36, Schöneberg). Pääruoat 4,50-7 euroa. Missä: Rosa-Luxemburg-Str. 7, Mitte. U+S-Bhf: Alexanderplatz. Nettisivu
Grill Royalilla on maine sekä lihansyöjien mekkana että paikallisten julkkisten lempparina. Klassisen ravintolan hintavalta listalta saa tilata alkupalaksi esimerkiksi kilon paahdettuja katkarapuja (54 euroa) tai tusinan ostereita (42 euroa). Pääruoaksi voi valita japanilaista kobe-lihaa (filee 95 euroa/100g) tai grillatun amerikkalaisen Porterhouse-pihvin (noin 1100g, 115 euroa). Pihvin kanssa tuleva kastike ja lisuke tilataan erikseen. Ruokalistalla on myös kala- ja kasvisvaihtoehtoja (12-44 euroa). Samat ravintoloitsijat omistavat myös parin korttelin päässä olevan Michelin-tähdellä palkitun Pauly Saalin. Pääruoat 12-142 euroa. Missä: Friedrichstr. 105b, Mitte. U6+S-bahn: Friedrichstrasse. Nettisivu
Jos on netistä varannut pöydän 368 metriä korkean televisiotornin ravintolaan, voi pääsylippunsa lunastaa suoraan kassalta ja ohittaa sekä lippujonon että hissijonot. Kun näköalatasanteelta vielä nousee kerrosta ylöspäin, on rauhallista. Tasokkaan ravintolan ystävälliset tarjoilijat ovat valkoisissa kauluspaidoissa. Annokset on aseteltu huolella Villeroy & Boch -lautasille. Myös kasvissyöjille ja vegaaneille on vaihtoehtoja. Lattia pyörii hitaasti, joten aterian aikana näkee hyvällä säällä koko kaupungin. Tarjolla myös lounasta, aamupalaa sekä kakkuja. Pääruoat 14,30-28.50 euroa plus sisäänpääsymaksu tv-torniin, 13 euroa. Missä: Tv-torni, Panoramastr. 1A, Mitte. U+S-Bhf: Alexanderplatz. Nettisivu
Aitoa eteläsaksalaista ruokaa tarjoava suosittu ravintola on Mitten mukavimmissa kortteleissa. Laajalla listalla on huolellisesti valmistettua saksalaisia klassikoita kuten rapeita elsassilaisia flammkucheneita, maukkaita pastamaisia späzlejä, täytettyjä maultaschen-taikinataskuja ja porsaanlapaa perunoiden kanssa. Kaiserschmarrn-lettujälkiruoan jälkeen ei taatusti jää nälkä. Ruoan kanssa maistuu vaalea Augustiner-olut ja palanpainikkeeksi sopii huikka paikallista Obstler-hedelmäviinaa vaikka luumun, kirsikan tai päärynän makuisena. Sisustus leikittelee alppikliseillä. Ravintola on turistien suosiossa, mutta mitä siitä, kun se on hyvä. Listalla on myös kasvisvaihtoehtoja ja aamupalaa. Pääruoat 6,80-15,50 euroa. Missä: Tucholskystr. 48, Mitte. U6: Oranienburger Tor. Nettisivu
Kaupunkia on viime vuosina vaivannut burgerivimma ja Berliinin parhaita hampurilaisia on nimetty kilvan. Joka listauksessa mainitaan islantilaisen Tommi’s Burger Joint -ketjun Berliinin ravintola. Pihvi on paksu ja mehukas, kasvispihvi rapea ja mehevä. Paikan konsepti on yksinkertainen: tilaa hampurilainen, juustohampurilainen, tuplapihvipurilainen tai kasvishampurilainen. Ekstroja, kuten juustoa tai pekonia, saa maksusta. Lisukkeet, vaikkapa hot-sauce-kastikkeet tai jalapenot, ovat ilmaisia ja niitä saa ottaa itse. Peruna- ja bataattiranskalaiset ovat ohuita ja rapeita. Hampurilaiset 6,90-10,50 euroa. Missä: Invalidenstr. 160, Mitte. U8: Rosenthaler Platz. Nettisivu
Berliinin vanhin ravintola on lähes 400 vuotta vanha olutravintola Zur letzten Instanz. Sen paikalla on ollut pubi tai majatalo vuodesta 1621 asti. 1200-luvun puolivälissä rakennetun talon takaseinä oli osa Berliinin kaupunginmuuria. Rakennus vaurioitui pahasti toisessa maailmansodassa – vuonna 1961 se remontoitiin ja laajennettiin. Samalla viereiset talot yhdistyivät osaksi ravintolaa. Nykyinen nimi, ”viimeinen taho” viittaa vieressä olleeseen oikeustaloon. Napoleonin ja Beethovenin huhutaan syöneen täällä. Paikalliset merkkihenkilöt viihtyvät ravintolassa vieläkin – kansainvälisesti tunnetuimmasta päästä on Jaques Chiracin ja Gerhard Schröderin vierailu vuonna 2003. Annosten nimet ovat kaikki lakiteemaisia kuten ”silminnäkijähavainto” (sianpotkaa, riesling-kaalisalatti, hernepyree sekä savukinkku) tai ”asiankäsittelytauko” (jauhelihapihvi, puutarhakasviksia ja paistinperunoita). Pääruoat 13,50-23 euroa. Missä: Waisenstr. 14-16, U2: Klosterstrasse. Mitte. Nettisivu
Lue lisää Mitte-kaupunginosasta ja majoituksesta.
© Erica Löfman