Berliini-Kreuzberg: Ravintolasuositukset
Lue lisää Kreuzberg-kaupunginosasta ja majoituksesta.
Julkkis-tapaksia: Bar Raval
Viihtyisä tapasravintola on ollut suosittu avaamisestaan vuonna 2011 saakka. Syynä ovat herkulliset tapakset, kuten mustekalaa galicialaiseen tapaan, munakoisoa tempura-taikinassa, sekä avokadotartar. (Menulta löytyy myös selkeästi merkittyjä vegaanisia annoksia.) Sekin auttaa, että Bar Raval on Kataloniassa syntyneen, saksalaisnäyttelijä Daniel Brühlin omistama. Hän on tuttu esimerkiksi Inglorious Basterds -elokuvasta sekä Marvel-universumiin sijoittuvasta The Falcon and the Winter Soldier -sarjasta. Tapasten kanssa kannattaa maistella talon erinomaisia viinejä. Tapas-annokset noin 3-15 euroa.
Missä: Lübbener Str. 1, Kreuzberg. U1: Görlitzer Bahnhof / Schlesisches Tor. Nettisivu
Rapeaa kultaa: Goldies
Ranskanperunaravintolassa tuoreiden ”ranejen” päälle lisätään esimerkiksi paahtopaistia, retiisejä ja kapriksia tai paistettua munakoisoa, tomaattia ja mozzarellaa. Perunat saa myös simppelisti eri kastikkeiden kera (esimerkiksi chipotle-chili tai piparjuurimajoneesi ovat vegaanisia). Annokset noin 8-13 euroa.
Missä: Oranienstr. 6, Kreuzberg. U1: Görlitzer Bahnhof. Nettisivu
Etiopialaisia wot’-patoja: Langano
Vaikka Afrikan maiden ruokia on Berliinissä huonosti saatavilla, on kaupungissa useampikin etiopialainen ravintola. Langanon laajan ruokalistan erikoisuus ovat etiopialaiset wot’-patakastikkeet, jotka syödään käsin injera-lettujen kanssa. Tarjoilija esittelee kysyttäessä näppärän käsinsyöntitekniikan. Hauskinta on tilata ruokalistalta kahden, kolmen tai neljän hengen lajitelma näitä erittäin maukkaita – ja erityyppisiä – kastikkeita jaettavaksi. Wot’-kastikkeita saa lihalla tai kasviksilla. Ruoan kanssa voi kokeilla eteläafrikkalaista Savanna Cideriä tai ghanalaista Dju-Dju -olutta, joka tarjoillaan viihdyttävästi kulhoissa. Ravintola on suosittu, joten pöytävaraus kannattaa. Pääruoat 6,50-13,50 euroa.
Missä: Kohlfurter Str. 44, Kreuzberg. U1, U8: Kottbusser Tor. Nettisivu
Michelin-menu: Nobelhart & Schmutzig
“Brutaalin paikallista” modernia saksalaista ruokaa tarjoava Nobelhart & Schmutzig sai Michelin-tähden heti avattuaan. Keittiön raaka-aineet tulevat poikkeuksetta Berliinin lähialueilta ja Pohjois-Saksasta. Eli: ei pippuria, ei sitruunaa. Ruokalistan sijaan tarjolla on kymmenen ruokalajin menu. Pääosiin nostetaan sesonkien mukaan kyssäkaalia, taimenta tai ankkaa. Ruoka-allergiat ja vegaanit huomioidaan pyynnöstä. Avokeittiön ansiosta vieraat istuvat ikään kuin mukana keittiössä. Omistaja Billy Wagner on Saksan tunnetuin sommelier. Menu noin 100 euroa.
Missä: Friedrichstr. 218, Mitte. U6: Kochstrasse. Nettisivu
Vaikuttava vegaanivaihtoehto: Element Five
Friedrichshainin suositun 1990 Vegan Livingin sisarravintolan tapaan täälläkin syödään vegaanisia tapaksia. Kokeile esimerkiksi vegaanisia katkarapuja tai kiehtovaa rapeaa avokado-päärynä-rullaa tuhdilla chili-vadelmadipillä. Kolme-neljä annosta per nenä riittänee – niitä kannattaa tilata rohkeasti ja jakaa seurueen kesken! Pienet annokset maksavat 4 euroa kappale.
Missä: Skalitzer Str. 46b, Kreuzberg. U1, U3: Görlitzer Bahnhof. Nettisivu
Moderni panimoravintola: BRLO Brwhouse
Erikoinen panimoravintola koostuu 38 lastauskontista. Tuoreiden oluiden seuraksi tarjotaan modernia, kekseliästä pubiruokaa, joka sopii hyvin porukalle kuin porukalle. Menun selkärankana toimivat kiehtovat kasvisannokset – pale alella siveltyä kukkakaalta, mallasrisottoa, perunamuusia… – ja niiden seuraksi saa halutessaan esimerkiksi ribsejä tai savustettua naudanlihaa. Menu palvelee eri ruokavalioita hyvin. Pöytä-
varaus on tarpeen, vaikka kesällä iso terassi tuokin lisää tilaa. Ruokaan kuluu 10-50 euroa, riippuen määrästä sekä mahdollisen pihvin koosta.
Missä: Schöneberger Str. 16, Kreuzberg. U1, U2: Gleisdreieck. Nettisivu
Tähtikokin nimikkoravintola: Restaurant Tim Raue
Berliinin tunnetuin tähtikokki kuului nuorena kreuzbergiläisjengiin, nykyään hän pyörittää ravintola-emporiumia. Kahden Michelin-tähden Tim Raue -ravintolan ruoka on pohjoiseurooppalaista fuusiota, jossa on vahvoja aasialaisia vaikutteita. Ravintolan valkoisiin seiniin yhdistyy lämmin puunsävy sekä hillitty sininen. Ruoka-annokset taas ovat monimutkaisia ja värikkäitä. Kahdeksan ruokalajin maistelumenu maksaa noin 200 euroa – tarjolla on myös neljän tai kuuden ruokalajin menut, jotka saa myös vegenä (ei vegaanisena). Lounas on huomattavasti edullisempi.
Missä: Rudi-Dutschke-Str. 26, Kreuzberg. U6: Kochstrasse. Nettisivu
Aito berliiniläinen: Max und Moritz
Wanhan ajan saksalaista ja berliiniläistä ruokaa, Eisbeiniä ja matjesfileetä, tarjoava Max und Moritz on berliiniläinen instituutio. Tunnelma on vilkas, lämmin, nuhjuinen. Ruoka on edullista. Lihapainotteiselta ruokalistalta löytyy rapeiden flammkuchen-“pizzojen” lisäksi jopa kaksi kasvisvaihtoehtoa. Aterian kanssa on ehdottomasti kokeiltava talon omaa Kreuzberger Molle -olutta. Ravintolan lähellä on paljon paikkoja, joissa jatkaa iltaa.
Missä: Oranienstr. 162, Kreuzberg. U8: Moritzplatz. Nettisivu
© Erica Löfman
- Muiden kaupunginosien ravintolasuositukset:
Mitte
Prenzlauer Berg
Friedrichshain
Neukölln
Schöneberg
Charlottenburg
Wedding