Teollistuminen, anarkismi ja Katalonian renessanssi

1800-luku

1800-luvun lopulla Espanja menetti viimeisetkin amerikkalaiset siirtomaansa ja suuren osan tulonlähteistään. Näinä sekavina aikoina Katalonialla oli merkittävä rooli maan taloudellisena veturina. Alue teollistui muuta maata nopeammin, ja varsinkin tekstiiliteollisuudesta muodostui tuottoisa elinkeino.

Teollistumisen aikakauteen viitataan usein Katalonian kultakuumeen aikana. Vaurastuminen aiheutti suuren siirtolaisaallon kaikkialta Espanjasta, etenkin Andalusiasta Barcelonaan ja muualle Kataloniaan. Barcelonan teollisuuspampuille alkoi kerääntyä yhä enemmän omaisuutta ja valtaa. Kasvavat luokkaerot johtivat pian porvariston ja työväen välisiin yhteenottoihin ja Barcelonaa alettiin kutsua ”pommien kaupungiksi”. Engels totesi kaupungin pitävän hallussaan barrikadien rakentamisen maailmanennätystä.

Saksassa alkunsa saanut kansallisromantiikka levisi 1800-luvulla myös Kataloniaan. Kulttuurin saralla romantiikka näkyi modernismiarkkitehtuurin ja -kuvataiteiden lisäksi katalaanin kielen uutena kukoistuksena kirjallisuudessa. Kaudesta puhutaankin usein Katalonian renessanssina.

Espanjan ensimmäinen tasavaltakokeilu sijoittui vuoteen 1873–1874.

©Paula Kultanen Ribas

Seuraava: Katalanismi, Espanjan toinen tasavalta ja sisällissota
Edellinen: Inkvisitio, löytöretket ja Napoleonin valloitukset

 

 

Paula Kultanen Ribas

Barcelonassa kahdeksan vuotta asunut toimittaja, kirjailija ja muusikko seilaa tällä hetkellä synnyinkaupunkinsa Helsingin ja toisen kotipaikkansa Katalonian väliä.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *