Tokiossa on kaksi vuodenaikaa ylitse muiden

Tokiossa viihtyy aina, säästä ja vuodenajasta viis. Siksi matkan ajankohdasta huolehtiminen ei ole niin tärkeää. Japanin rikkaus kuitenkin ovat selkeät eri vuodenajat, joista kannattaa ottaa ilo irti ja suunnitella reissu niin, että kokee eri kausia.

Ylitse muiden ovat kevät ja syksy. Japanilaiset itse ovat samaa mieltä. Keväällä ja syksyllä lämpötila ja kosteustasapaino ovat miellyttävät, aurinko paistaa usein ja luonnossa tapahtuu ihastuttavia asioita. On helppo olla.

Puhutaan ensin talvesta ja kesästä.

Talvi Tokiossa

Talviaika on suosittua aikaa reissata Aasiaan, mutta kannattaa varautua siihen, että Tokiossa on kylmä, jopa lunta. Tokio on tammi-maaliskuussa viileä ja kolea, luihin ja ytimiin tunkeutuva. Mukavaa on se, että on usein kauniin aurinkoista.

Hotellissa yöpyvän turistin ei tarvitse yleensä palella kuin viimassa, mutta jos asut esimerkiksi airbnb-asunnossa, muista, että siellä saattaa olla viileä. Eräs asuntomme Tokiossa oli hyinen. Aamulla alakerrassa oli 10 lämpöastetta, ja jääkaappiruokia saattoi huoletta jättää pitkin poikin.

Lainaus kotityöläisen Tokio-blogistani:

Nyt menossa on neljän pilvisen päivän putki, mikä on kivuliasta. Kukkarolle, jos lämmittää koko ajan, kropalle, ellei lämmitä. Kaikki keinot ovat käytössä. Triplavillasukat ja tuplapyjama ovat joka tapauksessa aina käytössä, mutta nyt lisänä on liikunta. Pystyn menemään vessaan, kun hypin haarahyppyä muutaman minuutin. Pystyn menemään keittiöön lämmittämään ruokaa, kun ensin ravaan portaat edes takaisin kuusi kertaa. Töiden teossa auttaa se, että laittaa menevää musaa taustalle ja vähän niinkuin joraa koko ajan.”

Älä hätäänny. Airbnb-asunnossa saa yleensä lämmittää huoneita mielin määrin, eikä turisti maksa itse sähkölaskua. Kaupoissa myydään pörrösukkia ja thermokemiallisia lämpölätkiä, joita voi liimailla selkään tai peittoon. Kuumavesipullon voi ostaa vaikkapa lampaan muotoisena.

Uudenvuoden aikaan Tokiossa on hiljaisempaa kuin muulloin, sillä kaikki sukuloivat. Jos jossakin haluaa seurata massauudenvuoden viettoa, voi joko vierailla Tokyo Towerilla vuoden vaihtumisen aikaan tai käydä puoliltaöin esimerkiksi Meiji Jingu -pyhäköllä Yoyogin puistossa. Varaudu pitkään jonossa kulkemiseen! Japanilaiseen tapaan kuuluu vierailla pyhäköllä jossakin vaiheessa uudenvuoden lomaa.

Talvella moni julkinen tila on kekseliäästi valaistu.

Huh hikikesää

Kesä tietenkin on täydellinen vastakohta: on loputtoman kuuma. Länsimaalainen viruttaa paitaansa kylmän veden alla ennen päälle pukemista ja tahtoo suihkuun joka hetki. Ulkona sirkkojen siritys salpaa korvat ja japanilaiset näyttävät yhtä hehkeiltä kuin aina. Ainoa siedettävä paikka on tuulenvireinen Odaiba tai ilmastoitu konbini.

Kesässä on monta hyvää puolta. Hanabi-ilotulituksia järjestetään joka viikko ja ne ovat enemmän kuin upeita. Kesäkimonoihin pukeutuneet tokiolaiset nuoret hivelevät esteettistä silmää. Temppeleiden matsuri-kesäjuhlissa syödään, juodaan ja tavataan iloisia ihmisiä. Tokion lähialueiden uimarannoilla opiskelijanuoret viettävät rentoja hippibileitä. Lue lisää tunnelmallisista kesäjuhlista ja viilentävistä olutpuutarhoista!

Ja onneksi talven jälkeen tulee kevät ja kesän jälkeen syksy.

Kauneuden kevät

Kevät tunnetaan ilman muuta kirsikankukistaan. Hanami on absoluuttisesti kauneinta mitä ihminen elämässään voi kokea. Puistojen riemukkaat piknikit valkokukkaisessa, lumenkaltaisessa kukkaisudussa. Siniset pressut maassa vieri vieressä, sakemukit nousevat – kampai!

Ensin juhlitaan nuppuja, sitten niiden aukeutumista ja lopulta ilmassa leijuvaa terälehtisadetta. Kukinta alkaa Tokiossa yleensä maaliskuun lopulla. Huhtikuun ensimmäisellä viikolla on varsin varmaa kokea kirsikankukkatunnelma. Kausi on kuitenkin nopeasti ohitse, eikä vuoden säätilaa osaa ennustaa etukäteen.

Tokio bilettää parin viikon vappua. Työpaikoilla lähdetään poikkeuksellisesti puistoon jo alkuillasta työpäivän jatkamisen sijaan. Puhelimet kenossa kuvataan yhä kauniimpia kukkaryppäitä, sitten kukkasadetta ja Meguro-joessa kelluvia terälehtiä.

Parhaimpia paikkoja viettää hanamia ovat jokien varsien ohella Yoyogin puiston kirsikkapuualue, Uenon puisto, Shinjuku Gyoenin kirsikkapuuaukio sekä kenties kauneimpana Kichijojin Inokashira-puiston ja lammen seutu.

Kirsikankukkien aikaan on Tokiossa kuitenkin vielä melko viileää. Miellyttävintä matkustaa on toukokuussa, jolloin lämpöä ja kevätkukkasia riittää, mutta kesäkuun sadekausi ja heinä-elokuun painostava helle eivät ole vielä alkaneet. Jos toukokuiseen Tokion-matkaan yhdistää kyläilyn pohjoisempaan Japaniin, saattaa nähdä vielä kirsikankukkiakin – tai Hokkaidon vuoristokohteissa jopa lunta.

Huhti-toukokuun vaihteeseen sijoittuu japanilaisten vuoden pisin kansallinen lomaputki, Golden Week. Golden Week koostuu muun muassa edellisen keisarin syntymäpäivästä, ympäristöpäivästä ja lastenpäivästä nimeltä kodomo no hi, jolloin poikalapset juhlivat (tytöillä vastaava juhlapäivä on maaliskuussa). Aika ei ole kaikkein otollisin matkustusaika, sillä suurin osa japanilaisista on myös kansoittamassa kohteita. Hinnat saattavat nousta. Kannattaa varata etukäteen majapaikat ja mahdolliset autonvuokraukset.

Maailman hienoin ruska

Syksyn ruska on kirsikankukkien ohella toinen varma hetki, jolloin tokiolaiset katsovat elämää puhelinkameroiden kautta. Paras ruska on marraskuun puolenvälin tuntumassa ja jälkeen. Koska Tokion puistoissa on useita eri puulajeja, voi ruska olla hämmästyttävän upea. Vasta sellaisen ruskan nähtyään tajuaa, mitä ruska on.

Syksyllä on miellyttävä parinkymmenen asteen lämpötila, joskin iltaviileisiin on hyvä varautua. Kaupoissa ja kaduilla alkaa olla joulumeininki, vaikkei Japanissa varsinaisesti vietetä joulua. Joulu on välkkeen ja kitchin juhla, ja jouluaatto on perinteisesti parisuhdepäivä. Pariskunnat lähtevät käsi kädessä treffeille ja syömään Kentucky Fried Chickeniä, virallista jouluruokaa.

Toinen virallinen joulueväs on joulutäytekakku, jonka päälle ovat sokerileipurit rakentaneet kokonaisia joulumaailmoja. Kakkuja myydään suurieleisesti jouluviikolla. Joulupäivän jälkeen on kuitenkin noloa ostaa kakku, sillä se on jo vanhentunut.

Japanissa onkin tapana kutsua yli kolmekymppisiä sinkkunaisia vanhentuneiksi joulukakuiksi.

Lue lisää:

©Siru Valleala

Tokion hotellitarjouksia:

Katso parhaat tarjoukset ja tee varaus tästä.

Tokion lentotarjouksia:

Etsi parhaat ja edullisimmat lennot Helsingistä Tokioon.

Siru Valleala

Tripsterin päätoimittajan fyysinen koti on Espoossa, henkinen Tokiossa ja tuleva Tallinnassa. Juuret ovat Jyväskylässä, mökki Saimaalla ja suku Kouvolasta. Nuoruus kului Prahassa ja maailmanympärysmatkoilla.

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *