Tokion kuuman kesän kylmät olutpuutarhat

– Artikkeli päivitetty 30.7.2017 –

Tokion kesä on nahkeimmillaan elokuussa, ja länsimaalainen hikoilee kaikkialla muualla paitsi jääkylmissä tavarataloissa ja Odaiban tekosaaren valleilla, joilla käy vieno tuulenvire. Hellehiestä huolimatta kesä on viehättävää aikaa kyläillä Tokiossa. Kaupungissa tapahtuu aktiivisesti miltei joka päivä. Kesän huippuhetkiä ovat hengailu matsureissa, hanabissa ja beer gardenissa!

Semisirkat eli cicadat sirittävät korvia huumaavasti, kylmiä nuudeleita ahmitaan ja mittari kipuaa reippaasti 30 yläpuolelle, mutta hämärän laskeutuessa Tokio on parhaimmillaan. Tummat, lämpimät illat kutsuvat kaupungille. Väkeä on paljon liikkeellä, nuoret naiset ovat pukeutuneet kuulaan värikkäisiin yukata-asuihin. Olutpuutarhat, beer gardenit, täyttyvät viimeistä sijaa myöten. Oi kesä!

Kesäfestivaaleilla pukeudutaan kesäkimonoon eli yukataan. Kuva: Luca Mascaro, flickr.com, CC BY-SA 2.0.
Kesäfestivaaleilla pukeudutaan kesäkimonoon eli yukataan. Kuva: Luca Mascaro, flickr.com, CC BY-SA 2.0.

Tokion parhaat beer gardenit X 5

Japanilaiset rakastavat olutta. Sitä juovat miehet ja naiset ja joskus lapsetkin (lue: Japanissa on todella kummallisia juomia). Japanilaiset rakastavat myös syömistä. Kesällä paras tapa yhdistää nämä kaksi intohimoa on varata tai jonottaa pöytä ulkoilmabuffetista. Beer gardeneiksi eli suomalaisittain biirubuffeteiksi kutsutaan laajoja anniskelualueita, joilla sisäänpääsymaksulla saa syödä ja juoda niin paljon kuin napa vetää.

Beer gardeneita on kymmeniä, suurempia ja pienempiä. Yhteistä niille on vallaton ilmapiiri, jonka tuoksinnassa japanilainen saattaa jopa yrittää keskustella ulkomaalaisen kanssa, joskin harvinaista se on.

1. Mt. Takao Beer Mount

Tämä on lempiolutpuutarhani, joka pitää suosionsa vuodesta toiseen. Uniikin kokemuksen siitä tekee sijainti vajaan tunnin päässä Tokiosta Takao-vuoren rinteellä 500 metrin korkeudessa. Maisemat tarjoavat Tokion valomeren ja sopivana iltana jopa hanabi-ilotulituksia kaupungilla. Ruoka ei kenties ole huippuluokkaa, ja olutmerkkejä hallitsevat suuret brändit Asahi, Kirin, Suntory ja Sapporo, mutta tunnelman takia kannattaa jonottaa. Usein käytössä ovat vuoronumerot, joiden turvin voi odotella vuoroaan hengailemalla Takao-vuorella esimerkiksi pussibiirun kera. Suosikkiruoka-annoksia ovat Hachioji-ramen ja yakisoba. Myös paljon jälkiruokia. Hinta 3500 jeniä miehille, 3300 jeniä naisille (eivätpä tunne suomalaisia naisia).

  • Auki joka päivä 15.10. saakka.
  • 3 minuuttia Keio Takaosanguchin asemalta, ylös kävellen tai köysiradalla. Huom! Viimeinen köysiratakyyti alas lähtee klo 21.15.

2. Tokyo Dome City Port Garden Terrace

Tokyo Domen olutterassi on klassisen tyylikäs vaihtoehto illanviettoon. Meets Portin toisessa kerroksessa sijaitseva terassi tarjoaa vehreän ympäristön ilta-auringon alla. Ruuan ovat valmistaneet Tokyo Dome -hotellin kokit.

  • Auki viikonloppuisin ja kansallisina lomapäivinä 30.9. saakka.
  • JR Suidobashin aseman vieressä.

3. Meiji Kinenkan Sekirei

Beer gardeneiden aatelia ja perinteen aloittaja, joka löytyy Meijin pyhäkön ulommista puutarhoista ja on hyvin tunnelmallinen. Ei lapsia.

  • Avoinna arkipäivisin 13.9. saakka klo 17-22.30, suljettu muutoin viikonloppuina, paitsi 11.-20.8.
  • 2-2-23 Motoakasaka, Shinanomachin asema

4. Luminere Beer Garden / “Wild Beach Shinjuku”

Shinjukun Lumine Est -tavaratalon avaralla katolla sijaitseva lomakeidas ja all-you-can-eat-paratiisi, jossa hiekka hipelöi varpaita ja trooppiset drinkit virtaavat rajatta 3900-6900 jenin sisäänpääsymaksulla. Myös lounasdiili. Tanssiesityksiä.

  • Avoinna joka päivä 30.9. saakka klo 11-23.30, la-su klo 12-23.
  • 3-38-1 Shinjuku, JR Yamanote, Chuo Line, Marunouchi Line Shinjukun asemalle, East Exit / Exit 1

5. Aloha BBQ Beer Garden

Ikebukuron PARCO-tavaratalon katolla avautuu grillintuoksuinen ikkuna Havaijille. Herkkuja ja hulahulaa noin 3000 jenillä per letkeä lanne.

  • Avoinna joka päivä 30.9. saakka klo 16-23, la-su klo 15-23.
  • 1-28-2 Minamiikebukuro, JR Ikebukuro-aseman East Exit

Uskomatonta hanabia ihailemaan

Pariskunta odottaa hanabia eli kesäisten ilotulitusten seuraamista. Kuva: RageZ, flickr.com, CC BY-SA 2.0.
Pariskunta odottaa hanabia eli kesäisten ilotulitusten seuraamista. Kuva: RageZ, flickr.com, CC BY-SA 2.0.

Japanilaiseen kesään kuuluu vyöryä massoittain katsomaan kerrassaan huikeita ilotulituksia, jotka päihittävät meikäläisen uuden vuoden tulitusjuhlan moninkertaisesti. Ilotulitusten ihailua kutsutaan hanabiksi, ja sitä varten usein pukeudutaan hienoksi perinteisiin yukatoihin. Mukaan otetaan eväitä ja piknikalusta – jos istumaan mahtuu. Huonoin puoli hanabeissa on väentungos, joka uhkaa jumittaa junat ja asemat. Jos ei ole kiire, kannattaa paikalle tulla ajoissa ja odottaa ihmisten poistumista kaikessa rauhassa. Joskus hanabiin myydään lippuja parhaille paikoille. Usein alueella on ruoka- ja juomakojuja.

2017 Jingugaien Fireworks Festival 20.8.

Sunnuntaina 20.8. noin 10000 ilotulitetta leimahtavat taivaalle suuren maanjäristyksen muistolle. Parhaat paikat katsella ovat Jingu-stadion, Chichibunomiyan rugbystadion, Jingun pesäpallokenttä ja alue Tokyo Metropolitan Gymnasiumin edustalla.

Illan hämärtyessä hanabi pääsee vauhtiin. Kuva: Marufish, flickr.com, CC BY-SA 2.0.
Illan hämärtyessä hanabi pääsee vauhtiin. Kuva: Marufish, flickr.com, CC BY-SA 2.0.

Matsurissa tanssia ja ruokaa

Yhtä pakollinen kesämeno kuin beer garden ja hanabi on myös matsuri. Traditionaaliset kesäfestivaalit juhlitaan usein temppeleillä, mutta myös muualla kaupungilla. Olipa sijainti temppeli, pyhäkkö tai katusokkelikko, on paikalla värilyhtyjen katveessa runsas määrä ruokakojuja – ja tietenkin olutta. Lapsille on pelejä, kuten kultakalojen pyydystystä ja kakigooria, jäähileannoksia eri väreissä.

Matsuri on erinomainen tapa tutustua perinteiseen japanilaiseen tanssi- ja musiikkikulttuuriin, sillä mukana on tanssiesityksiä, kulkueita ja taikorummutusnäytöksiä. Usein myös vieraat voivat osallistua tanssiin. Kaikkein suurin tanssiparaati on loistelias Koenjin Awa-odori -festivaali elokuussa.

Bon Odori, elokuu

Kesän perinteisin juhla-aika on Bon Odori heinä- ja/tai elokuun puolivälissä, jolloin Japanin kaupungeissa on satoja juhlia. Näissä ”Sielujen juhlissa” kunnioitetaan esi-isiä, sytytetään heille lyhtyjä ja kolmipäiväisten juhlien lopulla lasketaan lyhdyt jokeen. Bon Odorin kulkueisiin ja tansseihin voi kuka vain osallistua. Ajankohdan laskutapaerojen vuoksi suurimmassa osassa Tokiota vietetään Bon Odoria jo heinäkuussa, mutta tyypillisesti juhla-aika on noin 13.-16. elokuuta.

  • Paperilyhdyt lasketaan tänä kesänä 12.8. Sumida-jokeen. Toro Nagashi – Asakusa Summer Night Festival juhlitaan Azuma-bashin ja Kototoi-bashin siltojen tuntumassa. 3 minuuttia Ginza Linen Asakusan metroasemalta, 5 minuuttia Toei Asakusa Linen Asakusan asemalta.
  • Urbaani tanssimatsuri Marunouchi Ondo Dai Bon Odori Taikai järjestetään Hibiya-puistossa 25.-26.8., lähin metroasema Hibiya.

Koenji Awa-odori 26.-27.8.

Kesän suurin juhla on Koenjin kaupunginosassa järjestettävä tanssikulkue, jonka ympärillä katuravintolat, ruokakojut, juomapisteet ja herkkutiskit notkuvat kaikenlaista nautittavaa. Teemana on hymy – tanssijoiden hymyn toivotaan leviävän katsojienkin kasvoille. Tanssijoita on noin 10 000 ja vieraita miljoonan verran, joten kuhinaan kannattaa varautua. Älä kuitenkaan jätä tätä elämystä väliin!

  • 26.-27.8. klo 17-20
  • JR Koenjin asemalta (Chuo Line) kadut pohjoiseen ja etelään, Koenjiminami 2-, 3-, ja 4-chome ja Koenjikita 2- ja 3-chome
Koenjin Awa-odori-juhlan tanssijoita. Kuva: Takashi Hososhima, flickr.com, CC BY-SA 2.0.
Koenjin Awa-odori-juhlan tanssijoita. Kuva: Takashi Hososhima, flickr.com, CC BY-SA 2.0.

Azabu-Juban Noryo-matsuri Festival 26.-27.8.

Tyylikkään Azabu-Jubain ostoskaduilla järjestettävässä matsurissa parasta on paikallinen tunnelma, jonka takaavat alueen omat kauppiaat. Eläväistä matsuria on järjestetty jo 40 vuotta.

  • 26.-27.8. klo 15-21
  • Patio-dori ja Zoshiki-dori, lyhyt kävely Toei-metron Azabu-Jubanin asemalta

The Harajuku Omotesando Genki Matsuri 26.-27.8.

Omotesandon ja Yoyogin alueelle levittäytyvä Harajukun matsuri tuo paikalle perinteiset yosakoi-tanssijat. Yosakoi on kotoisin Kochin kaupungista. Yksi suurimmista Tokion matsureista, jossa danssaa noin 5500 tanssijaa ympäri Japanin.

  • 26.-27.8. Omotesando ja Yoyogi
  • JR Yamanoten Harajukun asema, Omotesando Exit, Chiyoda Linen / Fukutoshin Linen metrot Meiji-Jingumaen asemalle

Lisää kauden tapahtumia täällä.

Kesän matsureissa on aina tarjolla ruokaa ja juomaa. Kuva: Luca Mascaro, flickr.com, CC BY-SA 2.0.
Kesän matsureissa on aina tarjolla ruokaa ja juomaa. Kuva: Luca Mascaro, flickr.com, CC BY-SA 2.0.

Lystiä Tokion elokuuta!

© Siru Valleala

Lue lisää japanilaisista juomista ja ruuista.
Lue lisää Japanin vuodenajoista.
Lue lisää Tokion yöelämästä.

Tokion hotellitarjouksia:

Katso parhaat tarjoukset ja tee varaus tästä.

Tokion lentotarjouksia:

Etsi parhaat ja edullisimmat lennot Helsingistä Tokioon.

Uusimmat matkavinkit


[pt_view id=”1ab6981f43″]

Siru Valleala

Tripsterin päätoimittajan fyysinen koti on Espoossa, henkinen Tokiossa ja tuleva Tallinnassa. Juuret ovat Jyväskylässä, mökki Saimaalla ja suku Kouvolasta. Nuoruus kului Prahassa ja maailmanympärysmatkoilla.

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *