Sisilia – ruoka ja juoma

Sisilialainen ruoka on saanut vaikutteita saaren valloittajakansoilta. Ruuissa näkyy ja maistuu erityisesti arabialaisen ja afrikkalaisen keittiön vaikutus. Maut ovat vahvoja; ne ovat väkeviä, suolaisia ja makeita.

Sisilialainen ruuanlaitto rakentuu la cucina poveran, köyhän keittiön periaatteelle. Reseptit ovat yksinkertaisia, ja ainekset löytyvät omasta maasta ja merestä. Täällä on itsestäänselvää, että ruoka valmistetaan aina tuoreista aineksista. Kasvissyöjälle löytyy runsaasti valinnanvaraa.

Sisilian arabivaikutteita

Munakoison, melanzanan, toivat Sisiliaan arabit 1500-luvulla. Nykyään saarella viljellään munakoisoa eniten koko Italiassa. Munakoiso onkin monen sisilialaisen ruuan herkullinen ydin.

Caponata on munakoisomuhennos, jossa on oliiveja, sipulia, selleriä, tomaattia, kapriksia ja mausteita. Caponataa syödään lämpimänä tai kylmänä, alkupalana (antipasto) tai pääruuan lisukkeena (contorno).

Pasta alla norma, munakoisopasta, on Catanian tunnusruoka. Päälle ripotellaan ricotta salataa, ei parmesania.

Meilläkin tunnettu melanzane alla parmigiana, ihanan mehevä uunipaistos, on sekin alkuperältään sisilialainen.

Arabien perintöä on myös insalata di arance, appelsiinisalaatti. Se on raikas ja suolainen yhtä aikaa.

Arabeilta ovat peräisin niin ikään arancinot, uppopaistetut riisipallerot tai –pyramidit, joiden täytteenä on ragúta eli jauhelihatomaattikastiketta herneillä tai sieniä ja mozzarellaa, joskus voita. Ne ovat nopeita näläntappajia, oikeaa sisilialaista pikaruokaa.

Ruokaa Välimerestä

Kun Sisiliassa laitetaan ruokaa meren antimista, mitään ei heitetä hukkaan. Herkullinen, ehdottomasti maistamisen arvoinen on mustekalanmustepasta linguine al nero di seppia tai mustekalanmusterisotto risotto al nero. Merisiilipasta, spaghetti con ricci di mare, on annos eksoottisimmasta päästä. Siilin liha värjää ruuan oranssiksi ja se tarjoillaan siten, että lautasen reunaa koristavat kokonaiset merisiilit. Sardiinipasta, pasta con le sarde, on sisilialaisten lempipasta. Kastikkeessa on villifenkolia ja päälle ripotellaan mollicaa eli paistettua korppujauhoa, köyhän parmesaania.

Simpukkapasta, pasta con le vongole, valmistetaan mustakuorisista simpukoista. Simpukan sisus kaivetaan kuoresta haarukalla.

Anjoviksia kannattaa maistaa joko anjoviskaprispastassa (spaghetti alle acciughe e capperi) tai sitrushedelmäpedillä tarjoiltuna, alici agli agrumi. Miekkakala eli pesce spada on Sisiliassa yhtä yleinen ruokakala kuin meillä lohi. Sitä syödään kirsikkatomaatti-kapris-timjami-valkoviinikastikkeessa tai palermolaisittain grillattuna, sitruunalla ja suolalla maustettuna.

Afrikkalaisvaikutteita Sisiliassa

Afrikkalaisvaikutteet näkyvät länsirannikolla Trapanissa ja sen ympäristössä, jossa syödään paljon cous cousta. Se maustetaan tomaateilla, merenelävillä ja manteleilla, kanelilla, sisilialaisella sahramilla ja laakerinlehdillä. San Vito lo Capossa lähellä Trapania järjestetään vuosittain syyskuussa cous cous –festivaali.

Joulun ja pääsiäisen sesonkiruokaa ovat artisokat, joita tarjoillaan grillattuina (carciofi grigliati) ja piiraissa ja maukkaissa munakkaissa (frittata di carciofi).

Cataniassa syödään hevosenlihaa ja Messinassa Nebrodin vuorilla elävien mustien villisikojen lihaa.

Sisiliassa syödään talvisaikaan myös keittoja, joiden parhaimmistoa on villifenkolilinssikeitto (minestra di lenticchie con finocchio selvatico ), ja onpa täällä kehitetty ihan oma pestonsakin, nimittäin pistaasipesto, pesto di pistacchio, jota käytetään tavallisen genovalaisen peston tapaan.

Aurinkokuivatuista tomaateista tehdään väkeväaromista höystöä, capuliatoa, jota laitetaan leivän tai pastan päälle varsinkin etelärannikon Ragusan ja Vittorian alueilla.

Sisilialaista pika- ja katuruokaa edustavat panino con le panelle eli kikhernepihvillä täytetyt sämpylät. Varsinkin palermolainen katuruoka on arvostettua valtakunnallisellakin tasolla.

Juustot, formaggi ja leivonnaiset, dolci

Juustoja on aina pidetty Sisiliassakin arvokkaina, ja niitä on perinteisesti annettu lahjaksi tai viety tuliaisiksi.

Vahva-aromisia sisilialaisia juustoja ovat caciocavallo siciliano ja pecorino siciliano sekä jo mainittu ricotta salata, jota käytetään parmesanin lailla. Valkea tuore ricotta on puolestaan arvostettu tuorejuusto, jota syödään niin aamiaisella voisarven täytteenä (cornetto con la ricotta), pääruuan lisukkeena tai leivoksissa, kuten cannolo sicilianon täytteenä.

Tunnettuja herkkuja ovat myös sitruunakakku (torta al limone), suussa sulavat monenlaiset manteli- ja pistaasileivonnaiset (dolci di mandorla e di pistacchio), pistaasijäätelö, gelato al pistacchio sekä mantelimehujää (granita di mandorla), jota valmistetaan Siracusassa.

Juomat, bevande

Pistaasista valmistetaan myös maitoa, latte di pistacchio, joka vie kielen mennessään ja on terveellistäkin. Meilläkin paremmin tunnettua mantelimaitoa, latte di mandorla, valmistetaan Sisiliassa, ja siellä se on huomattavasti edullisempaa kuin meidän kaupoissamme. Ehdottomasti muillekin kuin maitoallergikoille vaikka alkoholittomana drinkkinä!

Sisiliassa tuotetaan viiniä, saaren yleisin viinirypäle on Nero d’Avola. Aina näillä viineillä ei ole edes nimeä, ei etikettiä, vaan ne myydään monen litran tonkissa suoraan viinitilalta kotitalouksiin ja ravintoloihin. Niinpä ravintoloiden nimetön vino della casa on usein paitsi edullista myös varsin oivaa juotavaa.

Sisilialaisia laatuviinejä ovat Pantellerian saarella tuotettu Moscato di Pantelleria ja Zibibbo, joka sopii myös jälkiruokajuomaksi. Maailmalla tunnettujen Limoncellon ja Marsalan lisäksi kannattaa maistaa sisilialaista artisokkalikööriä Avernaa, joka on erinomainen digestiivi.

© Anu Rinkinen

Katso kaikki kuvat:

Anu Rinkinen

Anu on runoilija, joka työskentelee kirjallisuuden, kielen ja kirjoittamisen parissa myös opettajana, vapaana toimittajana ja suomentajana. Anu on elänyt jo yli parikymmentä vuotta Italian ja Suomen kulttuurien sekoitteessa. Perheen toinen koti on Sisilian etelärannikolla Gelassa.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *