Berliiniläistä olutta

Becks tai Berliner Pils -olut ei todellakaan ole parasta olutta mitä Berliinillä on tarjota! Kaupungissa voi helposti kuluttaa useitakin viikonloppuja pienpanimoihin, craft beer -baareihin ja olutravintoloihin tutustuen.

Berliinin vanhoista panimoista jäljellä on enää iso Berliner-Kindl-Schultheiss -panimo. Berliinissä valmistetaan sen Berliner Kindl-, Berliner Pils-, Schultheiss- ja Berliner Bürgerbräuoluita.

Oluen halpa hinta on haaste niin isoille kuin pienillekin panimoille. Esimerkiksi puolen litran pullo punkkareiden suosimaa Sternburg-pilsneriä, Sterniä, maksaa kaupassa 0,49 euroa (+ 0,08 euroa pullopantti).

Saksalaista oluentekoa myös rajoittaa vuodelta 1516 peräisin oleva puhtausmääräys, Reinheitsgebot. Asetuksen nykyversion mukaan Saksassa tehty olut ei saa sisältää muuta kuin vettä, ohramaltaita, hiivaa ja humalaa.

Paikallista artesaaniolutta ja pienpanimoita

Amerikasta tulleen craft beer -trendin ansiosta berliiniläiset oppivat ajatukseen siitä, että hyvästä oluesta voi maksaa enemmän. Uudet paikalliset pienpanimot ovat tuoneet jämähtäneeseen olutkulttuuriin tervetullutta vaihtelua, yleensä jopa Reinheitsgebot-säännöstä rikkomatta.

Berliinin olutmaailman ottaa haltuun melko nopeasti, kun tunnistaa pari avainnimeä ja paikallista olutlaatua.

Jos tilaa vain “yhden oluen”, on tarjoilijalla lähes poikkeuksetta lisäkysymyksiä: Gross oder klein? Iso vai pieni? On myös hyvä ymmärtää juomalistojen peruskauraa olevat sanat Helles, joka tarkoittaa vaaleaa olutta, Dunkles eli tumma olut sekä Weizen, vehnäolut. Jos ei oluttyyppiä ilmoita, eteen tuodaan yleensä vaalea olut.

Erikoisuudet: Berliner Weisse, gose-olut ja savuolut

Saksalaiset oluet ovat maailmankuuluja. Myös Berliinillä on oma erikoisuutensa: Berliner Weisse -hapanolut. Kindl-panimon vehnäpohjainen, vähäalkoholinen olut tarjoillaan tavallisesti lorauksella punaista vadelma- tai vihreää waldmeister-makusiirappia – pullosta saa valmista sekoitusta, mutta tuore on ehdottomasti parempaa. Laadukkaamman weissen tekee esimerkiksi paikallinen BrewBaker-panimo, jonka Berliner Weissen aromeja ei tarvitse piilotella siirapeilla.

Pienpanimoiden valikoimista löytyy ajoittain myös perisaksalaista Rauchbier-savuolutta. Savuisa maku syntyy savustamalla olutmaltaat. Nyt, hapanoluiden ollessa muodissa, moni tarjoaa myös Ala-Saksin Goslarin kaupungista peräisin olevaa hapanta gose-pintahiivaolutta, jossa maistuvat sitrus ja suola.

Oluttapahtumia sekä kierroksia

Artesaanioluen ympärille on syntynyt myös tapahtumia kuten kesäinen Berlin Beer Week. Keväisin ja syksyisin Prenzlauer Bergin Kulturbauerei-alueella järjestetään artesaaniolut- ja streetfood-tapahtuma Handgemacht. Tammikuussa Mitte- ja Wedding-kaupunginosien välimaastossa oleva The Castle Pub isännöi omaa GesundBrewing -miniolutfestaria.

Opastettuja craft beer -kierroksia englanniksi järjestävät Berlin Craft Beer ExperienceBrewer’s Berlin Tours sekä Alternative Berlin Tours

© Erica Löfman

Erica Löfman

Berliinissä vuodesta 2009 asunut Erica on työskennellyt journalismin ja lehtien parissa Suomessa, Irlannissa ja Saksassa. Vaikkei Berliinissä kasva mangoja eikä avokadoja, hän ei voisi kuvitella asuvansa missään muussa kaupungissa. Erican kirjoittama Tripsteri Berliini -matkaopas ilmestyi kirjamuodossa syksyllä 2018.