Kirjan ja ruusun päivä Barcelonassa – Sant Jordi

(päivitetty 20.4.2017)

Ruusu vai kirja – vai kenties molemmat! Kirjan ja ruusun päivä on barcelonalaisten rakastetuimpia juhlia. Ramblan ja Passeig de Gràcian ympäristöt täyttyvät silloin ruusu- ja kirjakojuista, perheistä, pariskunnista ja kumppanilleen ruusua tai kirjaa etsivistä vaeltelijoista. Tapana on, että miehet ostavat puolisolleen ruusun ja naiset kirjan, mutta molempi parempi!

Kansainväliseksi Kirjan ja ruusun päiväksi valittiin 23. huhtikuuta, sillä se on sekä Shakespearen että Cervantesin kuolinpäivä. Kataloniassa päivää on kuitenkin juhlittu jo vuosisatoja, sillä 23.4. on myös Katalonian suojeluspyhimyksen Sant Jordin (eli Pyhän Yrjön) päivä.

Tekemistä Barcelonassa

Kirja- ja ruusukojujen lisäksi Sant Jordin päivään kuuluvat myös kirjakauppojen kirja-alet ja erikoisohjelmat, kuten kirjailijoiden esittelyt ja konsertit.

Barcelonan kaupungintalossa, eli l’Ajuntamentissa on 23.4.2017 avoimien ovien päivä klo 10-20, joten goottilaisen arkkitehtuurin ystävien kannattaa ehdottomasti pyörähtää silloin Sant Jaumen aukiolla sijaitsevassa keskiaikaisessa palatsissa. Ilmaiseksi pääsee myös seuraaviin museoihin klo 10-14.30:

  • Montjuïc-kukkulalla sijaitsevassa Katalonian arkeologisessa museossa esitellään alueen rikasta historiaa. Vuorelle voi tehdä retken vaikkapa kaapelijunalla Paral.lelin metroasemalta.
  • Rannassa sijaitsevaa Katalonian historiallista museota voi suositella lapsillekin. Museossa havainnoidaan Katalonian eri vuosikymmeniä autoineen ja huonekaluineen. Vapaa pääsy 10-14.30.
  • Sant Pau on matkanähtävyytenäkin toimiva sairaalapalatsi ja modernistisen arkkitehtuurin huikaisevimpia helmiä!
  • Mies van der Rohen paviljonki on jokaisen modernin arkkitehtuurin ystävän pakollinen kohde ja auki Sant Jordina klo 10-20. Juhlapäivän ohjelmistoon sisältyy ainakin musiikkiesityksiä.

Katalonian ja kaikkien rakastavaisten suojeluspyhimys

Pyhä Yrjö -kultti alkoi legendan mukaan ritarin kuolinvuotena 303 jaa. Rooman keisari Diocletianuksen määräyksiä uhmaten ritari Yrjö kieltäytyi vainoamasta kristittyjä ja asettui sotimaan roomalaisia vastaan, mikä johti ritarin mestaukseen. Kristityt julistivat sotasankari Jordin välittömästi pyhimykseksi ja marttyyriksi.

Keskiajalla Sant Jordiin liitettiin legenda, jonka mukaan hän kukisti pahan lohikäärmeen pelastaakseen kauniin prinsessan. Niinpä Pyhästä Yrjöstä tuli myös kaikkien rakastavaisten suojeluspyhimys. Tämän vuoksi ystävänpäivää (el dia dels enamorats, eli ”rakastavaisten päivä”) on vietetty Kataloniassa perinteisesti vasta Sant Jordina.

Barcelonassa voi nähdä Sant Jordiin viittaavia symboleita paljonkin, muun muuassa Gaudín kuuluisan Casa Batllón katolla lepää suuri lohikäärme.

©Paula Kultanen Ribas

Tripsteri App Barcelona banneri
iOS-latausnappi
Android-latausnappi

Lue myös:

 

Paula Kultanen Ribas

Barcelonassa kahdeksan vuotta asunut toimittaja, kirjailija ja muusikko seilaa tällä hetkellä synnyinkaupunkinsa Helsingin ja toisen kotipaikkansa Katalonian väliä.

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *